📍Selectie van aanbiedingen bij jou in de buurt**
📅 Gratis annuleerbaar tot 2 dagen voor vertrek**
HomeBlog

Een culinair weekend met heerlijke streekproducten langs de abdijenroute

7 september 20223 min leestijd
Een culinair weekend met heerlijke streekproducten langs de abdijenroute

Wandelen, fietsen, charmante dorpjes bezoeken, … In de Ardennen is het altijd heerlijk tot rust komen. En Ardennen is natuurlijk ook de streek waar je heel wat kan beleven op culinair vlak. In de vele mooie abdijen die de streek rijk is creëerden de monniken van weleer tientallen bieren en kazen, waarvan sommige zelfs wereldfaam hebben verworven. 

Een geweldig idee voor een culinair weekend: volg de aangegeven route van Visit Ardenne, bezoek de abdijen en geniet aansluitend van de lokale specialiteiten. Hieronder beschrijven we de top 3 van culinaire belevenissen langs deze zogenaamde abdijenroute.

Unieke streekproducten en -gerechten ontdekken in de streek van Orval

Notre-Dame d’Orval

Orval, een samenvoeging van or en val, staat voor gouden vallei. Hier ontwikkelden de monniken in de abdij Notre-Dame d’Orval één van de beste Belgische bieren: de Orval. Dit licht bier is wereldbekend en draagt, net als Chimay en Rochefort, het label van Authentic Trappist Beer!

Orval-ervaring bier

Echte aanraders voor een complete ‘Orval-ervaring’ zijn L’Hostellerie d’Orval en l’Ange Gardien, waar je heerlijk kan smullen van enkele typische Belgische gerechten, gemaakt met Orval-bier en -kaas. Bovendien kan je in die laatste ook de unieke ‘Petite Orval’ bestellen, een light versie van de klassieke Orval. Dit uniek bier is enkel hier en in de abdij verkrijgbaar!

In de omgeving van de abdij zijn er bovendien nog meer culinaire must-do’s: brouwerij GenGoulf, waar je het unieke bier de ‘GenGoulf’ kan ontdekken en de hoeve La Ferme des Sanglochons. Hier maak je kennis met de unieke pekel- en rooktechnieken van het lokaal everzwijnvlees. Verder vind je in de omgeving enkele geweldige bistrots, zoals 'Bistrot de Terroir' Le Chameleux, waar je kan genieten van lekkere streekproducten. 

Zalig genieten van kaas en bier in de abdij van Maredsous

Abdij van Maredsous bier

Mmmm een boterham met Maredsous. Wie kan daar niet van genieten? Maar wist je dat de verschillende smeuïge Maredsous-kazen en -bieren zo’n fascinerende geschiedenis hebben? Sinds de 19e eeuw wordt er in de neogotische abdij van Maredsous immers al kaas en bier geproduceerd.

De setting van de abdij werkt werkelijk inspirerend. Ze ligt in de vallei van de Molignée, te midden van de glooiende beboste heuvels. Hier kan je letterlijk en figuurlijk proeven van de spirituele en harmonieuze sfeer die de streek uitademt! 

Maredsous kaas bier

We raden aan om na een bezoek aan het klooster even binnen te springen in het Kleine Kaasmuseum, waar je de geschiedenis en de geheimen van de kaasproductie ontdekt. Daarna kan je genieten van een Maredsous-biertje met een overheerlijke kaasplank, kaasboterham of andere lokale streekproducten. Dat kan in het gezellige Onthaalcentrum Saint-Joseph of buiten op het terras. Een zalige culinaire belevenis voor kaas- en bierliefhebbers!

De Chimay Experience: authentieke trappistenproducten degusteren

Chimey bier

Chimay draagt net als Orval en Rochefort het label van Authentic Trappist Beer. De culinaire specialiteiten van Chimay, waarvan het authentieke bier - uiteraard - het hoogtepunt is, kan je het best beleven via de zogenaamde Chimay Experience. 

De Chimay Experience is een interactieve rondleiding in de Auberge de Poteaupré. Hier word je, gebruikmakend van een tablet, ondergedompeld in de geschiedenis van de trappistenproducten. Daarbij hoort ook een korte wandeling naar en een bezoek aan de 19e eeuwse cisterciënzerabdij van Scourmont, waar het Chimay-bier zijn oorsprong kent. Hier is het trouwens ook heerlijk kuieren in de tuinen van de abdij.

Het hoogtepunt van de Chimay Experience is natuurlijk het degusteren van Chimay-bier(en) en -kazen. Dat kan in de Auberge de Poteaupré zelf. Een echte topper, die je hier kan krijgen is de Spéciale Poteaupré. Dit is een fruitige Chimay-variant van het vat en wordt hier ter plekke gebrouwen.

Nog meer culinaire ontdekkingen

Maison Leffe

Naast Orval, Maredsous en Chimay zijn er langs de abdijenroute nog meer culinaire haltes die de moeite waard zijn. Denk aan de Maison Leffe, culinaire specialiteiten in Dinant en de Rochefort-bieren. Bezoek zeker eens de website van Visit Ardenne om er meer over te weten te komen!

Ga jij voor een culinair weekend langs de abdijenroute? Check dan onze aanbiedingen voor hotels in de Ardennen, met tijdelijke kortingen tot 49%!

Weekendje in een charmant hotel