Weekendesk
🇧🇪 Al onze geselecteerde hotels zijn corona proof**
📅 Gratis annuleerbaar tot 2 dagen voor vertrek**
✅ Boek nu, betaal later in 4 termijnen**

Wat te doen tijdens een vakantie aan de Noordoost-Franse kust

26 april 20224 min leestijd
normandie, noord frankrijk, noord frankrijk kust

De Noordoost-Franse kust is niet zo populair bij vakantiegangers. Zeker niet in vergelijking met klassiekers als de Côte d’Azur of de Provence. Maar dat is onterecht! Van indrukwekkende krijtkliffen, duinen en moerasgebieden tot kastelen en gezellige kustplekjes: in deze blog overtuigen we je van de charme van de Noordoost-Franse kust.

Noord-Frankrijk kust oosten to do’s

 

Een week aan de Opaalkust

normandie, noord frankrijk, noord frankrijk kust

Net over de Belgisch-Franse grens, grenzend aan onze kustlijn, vind je de Opaalkust. Je vindt er een mix van imposante krijtkliffen, duingebieden, charmante badplaatsen en brede zandstranden. Er is genoeg te doen om een week vakantie te vullen!

De must-do’s aan de Opaalkust op een rijtje:

Strand van Bray-Dunes

Dit is een 10 km lang zandstrand, aan weerszijden geflankeerd door twee prachtige beschermde duingebieden: Dunes du Perroquet en Dune Marchand. Het strand zelf is een trekpleister voor watersporters, zoals kitesurfers. 

Duinkerke of Dunkerque

De naam doet misschien wel een belletje rinkelen, want niet zo heel lang geleden is er een oorlogsfilm over gemaakt (Dunkirk). Op de lijst met top must-do’s staan dan ook oorlogsmonumenten en musea, zoals de Dunkirk Memorial en het Duinkerke Museum 1940 Operatie Dynamo.

Calais

Dit is de belangrijkste oversteekplaats naar Engeland, maar daarnaast ook bekend om de vele indrukwekkende bezienswaardigheden. Het Belfort van Calais bijvoorbeeld, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. 

Marais Audomarois

Dit moeras is maar liefst 3726 hectare groot en draagt het label van biosfeerreservaat van UNESCO. Het is een schilderachtige plek met waterlopen en -plassen, velden, bospartijen en eeuwenoude huizen. Je kan het gebied ontdekken via een boottochtje of al wandelend.

Cap Gris-Nez & Cap Blanc-Nez

Dit zijn misschien wel de bekendste kliffen van de Noord-Franse kust. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het huizenhoge kliffen, de ene grijs, de andere wit. De afstand tussen Cap Gris-Nez naar Cap Blanc-Nez is ongeveer 16 km en kan je afwandelen.

Boulogne-sur-Mer

Deze stad heeft een rijke geschiedenis, wat duidelijk te merken is in de vele bezienswaardigheden. Denk aan het belfort, de Chateau-Musée en de Palais Impérial. Maar ook het strand, de vismarkt en de Jardin l'Éphémère raden we aan, vooral als je hier tijdens de zomermaanden naartoe gaat.

Dunes de la Slack

Dunes de la Slack is een prachtig ongerept duingebied van 213 ha groot, met torenhoge duinen, bospartijen en wandelpaden.

Kasteel van Hardelo

Dit kasteel – dat een tiental jaren geleden volledig gerenoveerd werd – lijkt net uit een stripverhaal of sprookje gekatapulteerd. Het kasteel schittert in de zon met de witte torens, een vlag die in de wind wappert en een piekfijn ogende tuin. 

Een weekend aan de Picardische kust

 

normandie, noord frankrijk, noord frankrijk kust

Het bekendste deel van de streek Picardië is de Baai van de Somme, de grootste riviermonding van Frankrijk. Het Natuurreservaat de Baai van de Somme, met als hoogtepunt het Parc du Marquenterre, is een ware oase van rust. 

Het heeft veel weg van het Zwin, alleen veel groter. Ontdek de moerassen, duinen, bospartijen en charmante dorpjes, of spot vogels of zeehonden. Een leuke spot in de buurt is Le Courtgain in Saint-Valery-sur-Somme, met de schilderachtige, kleurrijke huisjes

De streek heeft verder heel wat te bieden op cultureel vlak. Picardië is immers de bakermat van de gotiek. Aanraders meer landinwaarts zijn de kathedralen van Amiens, Beauvais en Laon, en de Château de Rambures, het eerste kasteel van baksteen en steen in heel Frankrijk.

Een week aan de Albastenkust

 

normandie, noord frankrijk, noord frankrijk kust

Kort gezegd is de Albastenkust een aaneenschakeling van krijtrotsen. Deze indrukwekkende krijtformaties, samen met de romantische kiezelstranden en charmante vissersdorpen trekken al eeuwenlang schilders aan, waaronder impressionisten als Monet.

De mooiste plekjes:

  • Mers-les-Bains. Dit stadje is vooral bekend om de kleurrijke belle-époque- en art-nouveauvilla's. Maar ook de pier – die beschermd erfgoed is – en de witte kliffen weten bezoekers te appreciëren.
  • Dieppe. Dit is de bekendste vissershaven van de Sint-Jacobsschelp, en daarom ook de perfecte plek om ervan te genieten in een van de vele restaurants met zeezicht.
  • Veules-les-Roses. Het zal je niet verbazen aangezien de naam zo romantisch klinkt: dit is een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. De vakwerkhuisjes, watermolens, de kabbelende rivier Veule en de bloemenperken zorgen voor de mooiste vakantiefoto’s.
  • Yport. In dit vissersdorpje zijn - net als in Veules-les-Roses - heel wat mooie vakwerkhuisjes bewaard gebleven, en ook hier kan je het kiezelstrand en de krijtkliffen bewonderen.
  • Étretat. Deze fotospot van jewelste is nog bekender geworden door de Netflix-serie Lupin, die je misschien wel gezien hebt. De spierwitte krijtrotsen zijn dan ook filmwaardig!
  • Fécamp. Dit was vroeger de hoofstad van het Hertogdom van Normandië en een bedrijvige vissersplaats. Hier moet je zeker de Abdij van Fécamp bezoeken, maar ook de Palais Ducal.

Op zoek naar een hotel? Check onze aanbiedingen en pakketten op de pagina’s Noord-Frankrijk, Picardië en Normandië